Poslanci školského výboru schválili každoročné zvyšovanie platov učiteľov

29.11.2005 Celý región

Každoročné zvyšovanie učiteľských platov o desať percent schválili poslanci školského parlamentného výboru v rámci návrhu budúcoročného rozpočtu rezortu škol...
Každoročné zvyšovanie učiteľských platov o desať percent schválili poslanci školského parlamentného výboru v rámci návrhu budúcoročného rozpočtu rezortu školstva.
Stalo sa tak napriek upozorneniu ministra školstva Martina Fronca, že tento zámer je nereálny. V budúcom roku sa síce plánuje nárast miezd pedagógov základných (ZŠ) a stredných škôl (SŠ) z terajšieho priemeru 16 200 asi na 18 tisíc korún, no dlhodobé navršovanie v takomto rozsahu, ktoré predostrela poslankyňa ANO Beáta Brestenská, však Fronc považuje za nemožné. O reálnosti prijatej zmeny neboli presvedčení ani samotní poslanci.

Výsledkom poslaneckej iniciatívy sú aj účelovo viazané prostriedky v objeme 300 miliónov korún, ktoré má ministerstvo školstva použiť na dobudovanie rozostavaných škôl. To sa však podľa šéfa rezortu odzrkadlí na znížených normatívoch, teda financiách, ktoré školy dostávajú na jedného žiaka. „ Ide o presun prostriedkov v kapitole regionálneho školstva a neviem, odkiaľ inakadiaľ by sme ich mohli získať, ako z normatívov, “ povedal pre TASR Fronc. Poslanci výboru taktiež prijali vysvetlenie ministra Fronca a štátneho tajomníka ministerstva financií Vladimítra Tvarošku, prečo nie je možné v budúcom roku zvýšiť podiel výdavkov na vzdelanie v pomere k HDP o 0,1 percenta. Dôvodom je nečakane vysoký nárast HDP o viac ako 6 percent. To znamená, že aj napriek nárastu rozpočtu asi o 2,6 miliardy korún, ten nedosiahne v programovom vyhlásení vlády proklamované percentuálne vyjadrenie. Naopak, výbor sa nestotožnil s návrhom Brestenskej, aby bolo k plánovaným asi 280 miliónom korunám na informatizáciu regionálneho školstva pridaných ďalších viac ako 200 miliónov korún. Umožňujú to zatiaľ neviazané prostriedky v rozpočte, ktoré sú súčasťou vládnej iniciatívy na zvyšovanie konkurencie schopnosti Slovenska MINERVA. Brestenská argumentovala, že projekt INFOVEK má výborné výsledky a viac ako 30 z necelých 70 tisíc učiteľov regionálneho školstva sa už preškolilo na prácu s počítačmi a informačnými technológiami. Ak by sa podľa nej v budúcom roku nakúpilo na školy ďalších okolo 7 tisíc počítačov, pripadalo by na jeden PC 25 žiakom, kým teraz je to 30. Fronc je však proti, podporiť treba aj ďalšie oblasti, napríklad výučbu cudzích jazykov. Celkový návrh výdavkov ministerstva školstva v budúcom roku je 48,9 miliardy korún. Z nich 11,6 má ísť na vysoké školy a 33,2 na regionálne školstvo, teda ZŠ a SŠ. Na tie by malo ísť mimo ministerstva školstva ďalších viac ako 12 miliárd cez cez mestá, obce a samosprávne kraje. Z tohto balíka sú však financované aj materské školy, ktoré sú v takzvanej originálnej kompetencii samosprávy. Súhrn všetkých verejných výdavkov do školstva v budúcom roku vrátane ostatných ministerstiev by mal byť 58,6 miliardy korún. Kvôli zvýšeným nákladom na energie si však podľa viacerých poslancov a aj odborárov školy veľmi nepolepšia.
 

Vyberte región